Rólam

Végh József
Végh József pszichológus

Végh József vagyok, csak egyszerűen Józsi.

Zalaszentgróton születtem, de gyermekkorom döntő részét a tolna megyei Bátaszéken töltöttem. Kisfiúként nyeszlett, szorongással teli gyerek voltam, mégis arról álmodoztam, hogy felnőttként a mások segítésével, támogatásával fogok foglalkozni. Ebben nagy szerepe lehetett annak, hogy egyszer kigyulladt a házunk és én a húgomat kézen fogva kivezettem az épületből, amiért nagyon megdicsértek. Középiskolás koromban mezőgazdasági gépésznek tanultam és traktorosként kezdtem dolgozni. Ezután végeztem el a tartalékos tisztképző iskolát, majd pedig elkezdtem a büntetés-végrehajtásban dolgozni és pedagógia-közművelődés szakon végeztem főiskolát. Pszichológusi végzettségemet a Debreceni Egyetemen szereztem, az Orvostovábbképző Egyetemen klinikai felnőtt szakpszichológus képesítést szereztem.

Börtönnevelőként, később pedig börtönpszichológusként az vezetett, hogy támogatást nyújtsak az elítélteknek, ehhez azonban az kellett, hogy megtanuljam a feltétel nélküli elfogadásukat. Még a legvadabb cselekmény mögött is a jó célt kerestem. Megtanultam elfogadni az embert. Ehhez meg kellett érteni a cselekményét, ami nem jelentette magának a cselekménynek az elfogadását is, de segített megérteni az elkövetők lelkét. Ekkor értettem meg igazán, hogy egy ember személyiségfejlődése szempontjából mennyire fontos a gyermekkor.

A büntetés-végrehajtásban töltött tizenhat év után következett életem egyik meghatározó időszaka. A börtönben és a pszichológusi képzés során szerzett tapasztalatokat ötvözve kezdtem túsztárgyalóként, kiképzőként és pszichológusként dolgozni a rendőrség különleges szolgálatánál. Eközben készültem a következő életszakaszomra, képeztem magamat és szereztem további végzettségeket.

Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás Egyesület személyközpontú pszichoterapeuta: eközben tanultam meg, hogy mit is jelent a hitelesség, az empátia, és a feltétel nélküli elfogadás.

A Neuro-lingvisztikus programozás practitioner és master képesítés abban segített, hogy rádöbbentem: a gondolataink nyelvi kifejezése, a programozás mennyire hasznos a sikeres életvezetésben

A Tranzakcióanalitikus szervezeti változás management tréner képzés ideje alatt határoztam el, hogy csak a munkámban használom a játszmákat, majd idővel megtanultam a privát életemben az őszinte, intim tranzakciók által élni.

A képzések papírokat adtak, de a szakmát azoktól tanultam, akikkel foglalkoztam, az vagyok, akikkel találkoztam.

Köszönöm az érdeklődést!

Üdvözlettel: Józsi